Zelf een festival organiseren

Tegenwoordig zijn er alleen in Nederland al honderden festivals op het gebied van muziek, eten en film. Het kan dus ook niet anders of een aantal van deze festivals moeten succes hebben. Maar hoe pak je dit aan, hoe organiseer je je eigen festival? Eigenlijk moet je met heel veel zaken rekening houden, van de locatie tot flyers drukken en van de line-up tot het regelen van versnaperingen.

Waar ligt je passie?

Ten eerste is het belangrijk om een festival te organiseren waar je zelf affiniteit mee hebt. Als je een echte muziekfreak bent, dan ligt het voor de hand om hier een festival in te organiseren en zal dat in de praktijk ook het best werken. Het is bovendien veel leuker om ergens aan te werken waar je tegelijkertijd passie voor hebt.

Maak gebruik van je eigen netwerk

Ga eens op zoek naar sponsors in je omgeving. Je hebt vast wel een familielid of een vage kennis die een eigen bedrijf heeft. Vaak zijn ze, zeker als je ze enigszins kent, niet te beroerd om een kleine investering te doen in ruil voor het vermelden van hun naam. Zo kun je toch een klein budget bij elkaar sprokkelen wat je kunt uitgeven aan de aankleding van het festival. Voor marketing/communicatie kun je dat geld beter niet uitgeven, social media is namelijk gratis! Laat zoveel mogelijk vrienden jouw berichten delen en je zult merken dat duizenden mensen deze berichten lezen zonder dat je ook maar rooie cent hoeft te investeren. Het mooie is dat je op deze manier het festval vooral onder de aandacht van de lokale bevolking brengt. En dat is nu juist de doelgroep voor je eerste festival!

Voor het verspreiden van communicatie uitingen voor het festival is het natuurlijk wel zo mooi als je in het oog springende flyers en posters hebt. Ook hiervoor geldt; maak gebruik van je netwerk. Via social media kun je altijd wel een grafisch vormgever bereiken die voor een klein bedrag flyers maakt. Vervolgens zijn er allerlei websites die goedkoop flyers drukken. Deze leg je vervolgens in plaatsen in de regio waar de doelgroep komt, bijvoorbeeld in kroegen en biosocopen. Daarnaast plaats je deze flyers en posters natuurlijk op de verschillende social media.

Houd het dicht bij jezelf

Kortom, begin dus klein en houd het dicht bij jezelf. Je zult merken dat je met je eigen netwerk een heel eind kunt komen. En als je denkt dat je eigen netwerk niet groot genoeg is, zoek dan een vriend of vriendin met dezelfde interesses. Hierdoor is het bereik wat je met je netwerk hebt minimaal twee keer zo groot.