Wat zijn de veelgebruikte materiaalsoorten bij kozijnen (3delen)

Kozijnen zijn verkrijgbaar in verschillende materialen en uitvoeringen. De materialen die het meest voorkomen zijn kunststof, hout en aluminium. Hiernaast zijn er ook stalen en polynorm kozijnen verkrijgbaar. Al deze materialen hebben ieder hun eigen voor- en nadelen, die hieronder in de tabel zijn samengevat.

 

Materiaal Onderhoud Levensduur Uiterlijk Overig
Kunststof Weinig

Met een sopje

30 jaar Authentiek

Alle kleuren

Populairste materiaal

Goedkoop

Hout Veel

Jaarlijks schuren en verven

30 jaar Glad of met houtnerfpatroon

Alle kleuren

Duur onderhoud
Aluminium Weinig

Met een sopje

40 jaar Slanke uitvoering

Alle kleuren

Sterk

Duur materiaal

Gaat niet met alle materialen samen

Staal Weinig

Met een sopje

50 jaar Authentiek

Slanke uitvoering

Alle kleuren

Sterk

Duur materiaal

 

 

Stalen kozijnen

Stalen kozijnen hebben net als houten kozijnen een authentieke uitstraling. Ze worden dan ook vaak geplaatst in oude panden, omdat stalen kozijnen er niet nieuw en modern uitzien.  De kozijnen zijn robuust en zijn erg stevig. Doordat staal zo stevig is kunnen de kozijnen slank worden vormgegeven. Bij hout en kunststof is dit niet mogelijk, omdat de kozijnen dan te zwak worden. Door de stevigheid zijn stalen kozijnen ook geschikt voor grote raampartijen. Daarnaast kunnen de kozijnen in alle kleuren worden gespoten.

 

Het voordeel van stalen kozijnen is dat er gebruik gemaakt kan worden van lastechnieken. Dit biedt veel flexibiliteit in de vormgeving van de kozijnen. Bovendien is staal zeer isolerend en hoef je het haast niet te onderhouden. Het nadeel is echter dat de kozijnen behoorlijk duur zijn, mede doordat het plaatsen veel geld kost. Dit komt doordat de vraag naar stalen kozijnen is gedaald, met de introductie van aluminium kozijnen. De aanschaf van stalen kozijnen verdienden zich wel terug, omdat staal een zeer duurzaam materiaal is.