Wat zijn warmtepompen?

Wie vandaag de dag wil bouwen of verbouwen is bijna verplicht rekening te houden met hernieuwbare energiebronnen om te voldoen aan de verplichting om tot energiezuinige woningen te komen. Een voorbeeld hiervan is de warmtepomp.

 

Wat zijn warmtepompen?

Een warmtepompsysteem zal zijn energie halen uit de elementen die aanwezig zijn in de natuur: Grond, water en lucht. Dat zorgt er dus voor dat warmtepompen zeer milieuvriendelijk zijn. Met een warmtepomp kan je je woning verwarmen, en ook je sanitair water verwarmen. Het voordeel is een reductie in Co2-uitstoot, en een besparing voor je portemonnee aangezien er weinig elektriciteit nodig is om een warmtepomp te laten functioneren. De werking ervan kan je vergelijken met deze van een airco.

 

Besparen met warmtepompen.

Voor elke euro die je uitgeeft aan elektriciteit, geeft een warmtepomp je vier euro terug aan warmte. Dat is niet verwonderlijk, aangezien enkel de compressor elektriciteit verbruikt. De overige elementen haalt ze op uit de natuur en dat is gratis.

Op die manier kan je berekenen hoe lang het duurt alvorens je de investering kan terugverdienen.  In vergelijking met verwarming op gas, kan je de investering in zeven jaar terugverdienen. Daarnaast bespaar je ook nog onderhoudskosten uit want een warmtepomp vergt weinig onderhoud.

 

Welke warmtepomp kies ik?

Er bestaan verschillende soorten warmtepompen. Het rendement is afhankelijk van het type dat je kiest. De mogelijkheden die je hebt met je tuin zal een rol spelen in je beslissing.

Geothermische warmtepompen halen de energie uit de bodem. Er bestaan verticale systemen waarbij buizen diep in de grond worden geplaatst, maar ook horizontale systemen die over de oppervlakte van je tuin worden geplaatst. Dit laatste is niet zo diep.

Luchtwarmtepompen zullen hun energie halen uit de lucht, en waterwarmtepompen halen deze uit water. Geothermische warmtepompen die diep in de grond zitten behalen het hoogste rendement. Dat is ook ideaal voor wie geen plaats heeft in de tuin om de buizen verticaal te plaatsen.

 

Ben je op zoek naar meer informatie over warmtepompen en wil je adviezen inwinnen? Dan kan je steeds terecht op warmtepompenadvies.be

Comments

 1. Nuttige informatie, bedankt!

 2. Bert says:

  Interessant artikel!

 3. Sofie says:

  Goed om te weten. Tijd om hierin te investeren!

 4. Interessante info, ook deze website kan nuttig zijn voor sommigen: https://verwarmingprijs.be/warmtepomp/
  Daar worden alle soorten warmtepompen besproken en hun prijzen.

 5. Zelf echt een grote fan van koffiemokken

Speak Your Mind