Magneet in vele soorten

Magneet, dat  is geen nieuwe uitvinding. Al eeuwenlang bestaan er magneten. Natuurlijk niet in de vele soorten en vormen die we tegenwoordig veel zien, zoals koelkastmagneten, whiteboard magneten of speelgoed magneten. Zo’n magneet kopen kun je bijvoorbeeld hier.  Maar wist je dat de magnetische kracht op een grappige wijze ontdekt. Eeuwenlang geleden door een herder in Magnesia (in Turkije). Hij stuitte namelijk op een steen in een meer die tegen zijn herdersstaf kleefde toen hij in het water roerde. Vreemd was het dat er een steen aan de punt van zijn staf hing. Hoe kon dat? Was het magie? Was het een vloek? Was het iets anders? Inderdaad, het was de magnetische kracht van dit gesteente.

Magneet en de kracht van magnetisme

Magnetisme wordt de aantrekkingskracht van magneten ook wel genoemd. Het komt neer op dat magneten naar elkaar toe trekken. Maar niet alleen naar elkaar. Ook trekt de magneet ijzer aan. Zoals de staf van de herder. Het is grappig hoe dit werkt, maar het is geen magie hoor. Het is puur natuurkunde, een echte wetenschap! De magneet heeft namelijk een noordpool en een zuidpool. Ken je de gezegde dat tegengestelde polen elkaar aantrekken? Nou, die gezegde is van de magneet afgeleid. Want het is inderdaad zo dat die tegengestelde polen elkaar aantrekken en elkaar daarna niet meer loslaten. Tenzij je er natuurlijk zelf tussenbeide komt en ze uit elkaar haalt. Maar in principe is de kracht van dit magnetisme zo sterk, dat ze niet vanzelf loslaten. Je hebt dat vast weleens zelf meegemaakt. Bijvoorbeeld toen je klein was en met magneten speelde. Of wellicht anderszins.

Niet een soort magneet

Er bestaan tegenwoordig heel veel verschillende soorten magneten. Laten we eens kijken wat er zoal is:

 • Neodymium magneten
 • Potmagneten
 • Magneetfolie
 • Magneetband
 • Kleine magneten
 • Grote magneten
 • Magneten omhuld met rubber
 • Gekleurde magneten
 • Ronde, vierkante, rechthoekige magneten
 • Magneetstrip
 • Etc.

Er zijn nog veel meer magneten die we kennen. We gebruiken magneten voor verschillende doeleinden. In de industrie worden ze voornamelijk gebruikt in producten voor de toepassing dus van een bepaald product. In huis kun je magneten ook gebruiken. Bijvoorbeeld op de koelkast, maar ook voor allerlei creabea oplossingen. Denk bijvoorbeeld aan mannen die graag modelauto’s in elkaar zetten. Of kinderen die graag in de weer zijn met speelgoed waar magneten in zitten. Zoals het bouwen van gebouwen, wagens of een heel pretpark met stokjes en magneetjes. Je kunt het zo gek niet bedenken of het kan met magneten.

Verder lezen

We hopen dat je nu meer informatie hebt verkregen over de magneet en de toepassingen ervan. Mocht je vragen hebben, laat dan een reactie achter!  We zullen hier dan een antwoord op proberen te geven. Je kunt ook nog verder lezen over magnetisme op Wikipedia. Of over sterke magneten zoals neodymium magneten op deze website.

Comments

 1. Leuk stukje over turkije ik zal het even delen.

Speak Your Mind